Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Νέα πυρηνικά εργοστάσια δίπλα μας




Στην απόφασή της για δημιουργία τριών νέων εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας εμμένει η τουρκική κυβέρνηση...
παρά τους φόβους, που εκφράζονται πλέον ανοικτά, για την ασφάλεια τέτοιου είδους τεχνολογίας, ύστερα από τα περιστατικά διαρροής ραδιενέργειας που ακολούθησαν το μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία.


Ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, βρέθηκε στην Τουρκική Ένωση Ατομικής Ενέργειας, όπου και συνομίλησε με τους υπεύθυνους σχετικά με την πιθανότητα ραδιενεργής μόλυνσης της Τουρκίας από το συμβάν στην Ιαπωνία.


Σε δηλώσεις του ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακόψει την κατασκευή των εργοστασίων, προκαλώντας την αντίδραση οικολογικών οργανώσεων, που εδώ και καιρό προσπαθούν να πείσουν τα κράτη της Ευρώπης να απαλλαγούν από την πυρηνική ενέργεια. Το ιαπωνικό παράδειγμα απέδειξε περίτρανα πως δεν υπάρχει καμία ασφάλεια όσον αφορά στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Zaman.


Η Τουρκία σχεδιάζει να λειτουργήσει 2 με 3 πυρηνικά εργοστάσια έως το 2023 , με σκοπό να διπλασιάσει την παραγωγή της ενέργειας της. Η Ρωσία έχει αναλάβει την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου έναντι 20 δις $. Η κρατική εταιρεία ROSATOM θα ξεκινήσει την κατασκευή περί το 2013 ενώ ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας αναμένεται να ξεκινήσει να παράγει ενέργεια το 2018. Σχετικά με τα άλλα δύο εργοστάσια, οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία αναμένεται να συνεχιστούν έως ότου οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, αν και παραμένει αβέβαιο εάν η Ιαπωνία θα μπορέσει τη δεδομένη στιγμή να εμπλακεί σε οποιεσδήποτε συνομιλίες.


Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η ιαπωνική καταστροφή έχει ξεσηκώσει για μία ακόμη φορά τις οικολογικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται ζητώντας έντονα την απεξάρτηση ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Γερμανία από την πυρηνική ενέργεια. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με τα αμερικανικά πυρηνικά εργοστάσια , τα οποία χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα με εκείνα της Ιαπωνίας, αν και αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως όλα λειτουργούν ομαλά.


Σε περίπτωση ατυχήματος, στους σχεδιαζόμενους τουρκικούς πυρηνικούς σταθμούς, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα επηρεαστεί λόγω άμεσης γειτνίασης.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα είναι περικυκλωμένη από πυρηνικά εργοστάσια και τα πράγματα απ΄ ότι γράφονται και διαβάζω θα χειροτερέψουν.

    Τι να πω μπροστά στα κέρδη κάποια κράτη αδιαφορούν πλήρως για τις ανθρώπινες ζωές και δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την γεωμορφολογία της γύρω περιοχής ούτε φυσικά και τις συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή